Bonc line

Ken jij je volgers op social media?

Hoe genereer je hier omzet uit?

Je wilt een product of dienst promoten. Het inzetten van social media is daarbij belangrijker dan je denkt. Ook al krijgt jouw post, voor jouw gevoel, maar een beperkt aantal likes of reacties, vergeet niet dat er ontzettend veel mensen zijn die je berichten voorbij zien komen als ze door hun social media scrollen. Je creëert meer online zichtbaarheid dan je denkt. Om je meer inzichten te geven van de social media gebruikers die jouw berichten lezen, omschrijven we in deze Bonc blog drie typen social media gebruikers en geven we tips over hoe je jouw berichten zo kunt opstellen dat deze potentiële klanten bereikt worden.

De trouwe fan
Dit zijn de volgers die zeer regelmatig jouw berichten liken of soms zelfs delen. Ze lachen als jij blij bent en huilen mee als het wat minder gaat. De trouwe fans zijn als het ware ambassadeurs van jouw bedrijf en geloven in wat je doet en steunen je waar ze kunnen. Tenminste, zolang het niet teveel moeite kost... De kunst is om deze ambassadeurs van jouw bedrijf zo te sturen dat ze ook de dingen delen die jij graag wil dat ze delen. En dan bedoelen we niet alleen online. Deze trouwe fans kun je met de juiste acties ook inzetten om buiten social media jou te ondersteunen en voor je te laten werken. Hier een paar tips om deze trouwe fans effectief in te zetten:

a) Recensies delen
Vraag in sociale media om recensies over een bepaald product dat je levert, evenement dat je hebt georganiseerd of een dienst die je hebt geleverd. Vraag vervolgens of je deze recensies mag gebruiken op jouw website of in bijvoorbeeld een brochure.

Tip: beschrijf in je actie dat “men kans maakt”. Hiermee impliceer je dat iemand daadwerkelijk iets wint als hij/zij meedingt voor een prijs. Eventueel kun je jouw trouwste volgers nog een persoonlijk bericht sturen met de vraag of zij het bericht ook willen delen. Let er wel op dat je dit maar een paar keer per jaar doet. Doe je dit te vaak? Dan kunnen volgers ‘moe’ van je worden en gaat jouw relatie met deze volger over in een desillusie. Dat moet je te allen tijde voorkomen.

b) Persoonlijke berichten
We noemden het al even. Het sturen van persoonlijke berichten. Dit is zeker effectief, maar dit werkt alleen als de volger jullie relatie als ‘echt’ ziet. Dit is natuurlijk iets anders in het niet digitale leven, maar online wil niemand zich gebruikt voelen. Als jij wil dat fans jou helpen, investeer dan elke week een uurtje tijd om je twintig trouwste volgers een bericht te sturen (bijvoorbeeld Whatsapp) waarin je het niet over jouw bedrijf hebt, maar waar je vraagt hoe het met hen gaat. Zorg dat je dit ook echt meent. En dat je het niet doet voor zakelijk succes. Wellicht kan jij hun ergens mee helpen of zij jou.

c) Trouwe fan aanbiedingen
Iedereen vindt het leuk om gewaardeerd te worden. Wat je daarom kunt doen is een aanbieding online plaatsen die alleen voor je vrienden van toepassing is (dus niet openbaar plaatsen maar alleen zichtbaar voor je vrienden). Zorg dat je dit wel duidelijk benoemt, zodat je vrienden weten dat je dit speciaal voor hun doet. Zet het in je tekst erbij of noem de aanbieding bijvoorbeeld “trouwe vrienden deal”. Zorg wel dat het echt een betere deal is dan degene die je een dag later wel openbaar zet, met een beperkte houdbaarheidsdatum, anders is het positieve effect verdwenen en je wil absolute awareness creëren.

De stille volger
Hoewel social media bij uitstek een medium is om met klanten, collega's of concurrenten te communiceren, is vaak meer dan de helft van jouw volgers een zogenoemde stille volger. Dat is iemand die jouw bedrijfspagina wel heeft geliked, maar er verder niet veel mee doet. Ze hebben waarschijnlijk nog geen producten of diensten van je afgenomen. En omdat deze volgers vaak geen reacties plaatsen of berichten liken, is het best lastig om te weten wat hen ‘in beweging’ zet. Hier een paar tips om dit toch te proberen:

a) Verrassende berichten
Blader door jouw geplaatste berichten van de afgelopen maanden. Bedenk iets wat je nog niet eerder geplaatst hebt. Afhankelijk van jouw type bedrijf kan dit heel verschillend zijn, maar probeer ‘out of the box’ te denken. Wees origineel en creatief! Plaats je altijd productfoto’s met een productomschrijving erbij en link naar je website? Laat dan nu een foto zien van degene die dit product maakt en schrijf erbij hoe trots je op die persoon bent. Of als je altijd serieuze dingen plaatst, plaats dan nu een keer iets grappigs of een mooie quote. In de Bonc bibliotheek hebben we duizenden quotes voor je klaarstaan in zowel Nederlands als Engels.

b) Videoboodschap / vloggen
Als je normaal alleen foto’s plaatst, probeer dan eens een video / film te maken. Je zal verbaasd staan hoeveel reacties je ontvangt. En ook al krijg je geen likes of opmerkingen, bij de meeste social media kanalen zie je hoeveel mensen de film (deels) hebben bekeken. Hiervoor hoef je geen professionele vlogger te zijn! Je kunt films maken over iemand die bij jouw bedrijf aan het werk is of je kunt zelf in de camera vertellen waarom je trots bent op jouw bedrijf. Ook is het een uitstekende optie om je kwaliteiten uit te leggen of om klanten te bedanken!

c) Simpele vraag
Voor afwisseling voor je product- of dienstberichten kun je ook af en toe een vraag stellen aan je volgers. De vraag moet een “call to action” bevatten. (i.e. een oproep om direct reacties op te krijgen, het zet letterlijk aan om te reageren). Bijvoorbeeld: je plaatst een foto en vertelt dat je overweegt dit te gaan doen / verkopen en dat je graag reacties wil van gebruikers die hier ervaring mee hebben. Hier een voorbeeld:

“ik overweeg om nieuwe verpakkingen (plaats foto met verpakkingen) te hanteren voor producten die ik verkoop in mijn webshop. Ik zou graag willen weten of jullie dat een goed idee lijkt. Like dit bericht als je denkt dat ik dit soort verpakkingen moet gaan gebruiken voor een duurzame wereld!”

Of

Waarvoor zou jij kiezen: een duurzame, maar iets duurdere verpakking of een milieuonvriendelijke, maar goedkope verpakking? Like dit bericht als ook jij kiest voor een duurzame oplossing!

Duurzaamheid is een onderwerp die veel mensen bezighoudt. Je krijgt hierdoor gelijk interactie en mooie discussies en je ontdekt wie jouw gebruikers zijn. Zeer waardevol om nog meer uit je online marketing te halen.

De koopjesjager
Vergis je niet, er zijn ontzettend veel mensen op zoek naar koopjes. Volgens een recent onderzoek is 49% van de volgers van bedrijven op social media, gevoelig voor aanbiedingen. Maak hier gebruik van! De basis is dat jouw aanbieding wel echt een goede aanbieding moet zijn, uniek moet zijn en een korte houdbaarheidsdatum moet hebben, zodat je traffic en interactie krijgt. Vergeet niet dat mensen online heel eenvoudig dingen kunnen opzoeken en vergelijken, waardoor je klant goed op de hoogte is van de prijs. Onderschat je klant niet! Wees zuinig met aanbiedingen, want doe je dit om de haverklap, dan zien je volgers je geplaatste aanbieding niet meer staan of vinden zelfs dat de aanbieding helemaal geen aanbieding is. Dan kan de loyaliteit van je klanten dalen in plaats van stijgen. Blijf dus uniek en wees zuinig! Gooi niet zo maar jouw business in de uitverkoop, maar denk goed na hoe en wanneer je dit doet.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van (inter)nationale aanbiedingsdagen. Ga je hierin mee of niet? Dit is keuze die je als ondernemer moet maken. Enkele voorbeelden van deze (inter)nationale aanbiedingen zijn Black Friday, Cyber Monday, nationale Glamour Day (organiseert het modeblad Glamour tweemaal per jaar in het voor- en najaar om de verkoop in alle kwartalen te doen stijgen). Andere voorbeelden zijn de Prénatal (de mammamazzeldagen) en vroeger ook de Bijenkorf (helaas bestaan deze ‘drie dwaze dagen’ niet meer). Zij hebben bulk partijen ingekocht, waardoor consumenten deze producten met grote korting kunnen krijgen. Deze acties gaan in aan het einde van maart/begin april, eind september/begin oktober, zodat alle kwartalen (Q1, Q2, Q3, Q4) een omzet boost krijgen! Kies jouw moment uit en wees zuinig op het weggeven van korting.

Hieronder drie soorten aanbiedingen die bij jou zouden kunnen helpen:

1) Gratis!
Wie wil er nu niet iets gratis? Het lijkt op het eerste gezicht misschien raar om dingen van waarde gratis weg te geven, maar toch is het vaak één van de goedkoopste manieren om meer te gaan verkopen. Als je veel likes hebt op je online kanalen maar weinig van deze mensen zijn ook klant, probeer ze dan naar binnen te halen door iets gratis weg te geven. Als je bijvoorbeeld een winkel hebt, kan dat een product zijn waar je veel marge op maakt. Dan lijkt het of je veel weggeeft, maar dat valt eigenlijk mee. Zijn de mensen eenmaal in je winkel, dan zal je er versteld van staan hoeveel men dan toch nog bij je koopt. Heb je een online winkel, dan kun je bijvoorbeeld bij een aankoop een gratis product erbij geven. Ook hierbij kunnen de Bonc templates je goed helpen om je producten professioneel te presenteren. Dat bespaart jou weer de kosten van een reclamebureau!

2) Uniek
Zorg dat je aanbieding uniek is. Daar bedoelen we mee dat het product bijvoorbeeld alleen online te bestellen is en niet in je winkel. Of dat het een product met een beperkte oplage betreft. Als je een evenement organiseert, kan het een vroegboekkorting zijn, alleen voor mensen die je sociale media post liken.

3) Houdbaarheid
Plaats een aanbieding die alleen online tijdelijk geldig is. Als dit echt goede aanbiedingen zijn die bijvoorbeeld maar één à twee dagen geldig zijn, zorg je ervoor dat de mensen je social mediapagina’s goed in de gaten houden. Wat ook werkt, is aankondigen wanneer je de volgende aanbieding online gaat plaatsen. Daardoor creëer je mysterie en aandacht. Als je bang bent dat dan teveel mensen van de aanbieding gebruik maken, kun je er bij zetten “op=op” of “de eerste 100 bestellingen..” of je zorgt dat je aanbieding in ieder geval je inkoopkosten dekt.

Bij alle dingen die je doet op sociale media is het belangrijk dat mensen merken dat je actief en enthousiast bent over wat je doet en je graag je trouwe volgers beloont. Daar creëer je tegelijk ook een gunfactor mee en dit zorgt vaak voor een boost aan positieve reacties op je berichten. Een win-win situatie voor jouw online marketing berichten! Wat wil je nog meer?!

Start nu gratis jouw online campagne

Bonc logo Bonc footer

Om u de best mogelijke ervaring te bieden maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie.